Słoneczna Kuchnia

Wszystkie posiłki w Słonecznej Szkole przygotowywane są na miejscu, ze świeżych produktów od lokalnych dostawców. Posiłki są urozmaicone tak, aby dzieci mogły same komponować kanapki, wybierać warzywa i owoce według upodobań.

Ograniczamy do minimum używanie soli i cukru, do obiadu podajemy niesłodzone kompoty a do śniadania i podwieczorku herbatę słodzoną odrobiną miodu lub świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Większość posiłków przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym, dieta jest zbilansowana i różnorodna. Od rana do popołudnia w szkole rozchodzi się zapach pieczonych ciast, bułeczek, rogalików… Lepimy pierogi, ręcznie robimy kluseczki do rosołu, pyzy, pasztety. Nie gotujemy z półproduktów. Używamy naturalnych przypraw i ziół, nie stosujemy żadnych polepszaczy smaku i zapachu ani kostek rosołowych.

Menu